Selecteer een pagina

In deze derde blog van het sterker en strakker worden met hetzelfde lichaamsgewicht vertellen we je wat jouw ideale lichaamsgewicht is en hoe je dit berekent. 

Mindset 

Heel veel mensen weten 1 van deze 2 dingen. Veel mensen weten of: Waar ze staan — Of — Waar ze naartoe willen. Weinig mensen weten beide. Om te weten waar je staat en waar je naartoe wil, ga je leren rekenen.

Je wil berekenen wat je onderhoudsbehoefte is en je gaat leren werken met je activiteitsfactor. Deze 2 factoren geven een schattig over hoeveel je kan eten zonder dat je zwaarder of lichter wordt.  

Het nummer 1 ding is: dat het goed voelt voor jou. Je hebt je lichaam gekregen van je vader en moeder en daarom is het, zoals het is. Het kan zijn dat jouw ideale lichaamsgewicht tussen de 85 en 88 kilo is. En het kan zijn dat het 55 a 58 is. Het maakt niet uit. 

Hiermee bedoel ik dat je een lichaamsgewicht wil vinden wat het beste bij jou past, en waar jij jezelf het beste bij voelt. Door de krachttraining is het heel goed meetbaar of het een “gezond” gewicht is.

Door krachttraining met progressieve overload zorg je ervoor dat je sterker wordt. Je kan niet sterker worden door een onrealistisch lichaamsgewicht aan te houden.  

Wat je gaat doen!  

Hieronder zie je een voorbeeld van een week overzicht. Je wilt niet elke dag hetzelfde eten. Je wilt lekker uit eten of bij vrienden op bezoek kunnen zonder je bezwaard te voelen met wat je wel en niet mag.  

De App om kcal bij te houden

Klik hier voor het downloaden van de app fatsecret.  

Deze app kan je downloaden en instellen op gewichtsbehoud. Als je de app al hebt kan je in de app met nieuw doel “gewichtsbehoud” installeren.  

De app geeft een kcal richtlijn om je aan te houden. Dit kan je aanhouden als richtlijn alleen dit hoeft niet altijd te kloppen. Het kan zijn dat je de ene dag meer beweegt dan de ander waardoor de richtlijn van de app niet voor 100% klopt.   

Houd de app bij voor een week overzicht zoals je boven ziet. En doe dat met de hoeveelheid die je nu al eet.  

En hou in je achterhoofd dat je de app niet je hele leven bij gaat houden. De app is een tool om bij te houden wat je eet, Net zoals de weegschaal kan je dit af en toe doen om te checken wat je doet en wat het resultaat is.  

De weegschaal zegt wat je lichaamsgewicht is, en het bijhouden van je kcal via de app geeft een verklaring hierover.  

Als je dit voor het eerste doet dan is het handig om religieus voor 2 maanden de app bij te houden. Als je de ene week afvalt kan je meer gaan eten, en als je aankomt weet je ook waardoor dat komt. Je leert stabiliseren door je kcal consequent bij te houden en door elke dag op de weegschaal te staan.  

Als je al langere tijd een stabiel gewicht hanteert dan kan je de app 1 of 2 weken bijhouden. Zorg ervoor dat als je de app bij houdt en dat je dit een hele week doet. 1 of 2 dagen bijhouden werkt vaak niet omdat je dan geen totaaloverzicht creëert van de hele week. Het weekend kan al snel de doordeweekse dagen compenseren.