Selecteer een pagina

WAAROM EIWITTEN JE GELUKKIG MAKEN 

Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren, er bestaan negen essentiële aminozuren die je lijf niet zelf kan aanmaken. Deze negen aminozuren moeten dus toegediend worden via voeding.   

HUMEUR BOOSTER 

Een van de negen aminozuren is TRYPTOPHAN en is nodig voor het produceren van SEROTONINE. Als het goed is komt serotonine je bekend voor, namelijk de humeur booster.  

 Uit studies blijkt dat voeding rijk in tryptofaan voor een beter humeur, minder stress en zelf voor vermindering van depressieve gevoelens kan zorgen.  

 

NATUURLIJKE PIJNSTILLER 

Tryptophan is ook nodig voor het produceren van endorfines (natuurlijke pijnstillers). Daarnaast is er in eiwitrijke voeding ook het essentiële aminozuur FENYLALANINE aanwezig, dat uit onderzoek de afbraak van endorfines zou vertragen. 

Eiwitrijke voeding kan endorfines dus positief beïnvloeden wat ervoor kan zorgen dat je net dat stapje meer kan tijdens de training wanneer jouw spieren beginnen te verzuren.  

 

MOTIVATIE HORMOON 

Naast essentiële aminozuren zijn er ook aminozuren die niet in je voeding aanwezig hoeven te zijn, omdat ze aangemaakt kunnen worden door je lijf.  

Tyrosine is daar eentje van. TYROSINE is betrokken bij het aanmaken van DOPAMINE en ADRENALINE, Ook al is tyrosine geen essentieel aminozuur, laten studies zien dat toediening van tyrosine, in bijzonder onder stressvolle situaties, een positief effect hebben op aanmaak van dopamine en adrenaline.  

Eiwitrijke voeding zit boordevol tyrosine en kan dus een ondersteunende rol hierbij hebben. Op het moment dat je een zware training voltooit, kan je het effect van dopamine waarnemen. Het is het hormoon dat voor motivatie, alertheid en het gevoel van beloning zorgt.  

 

KNUFFEL HORMOON 

Tot slot het knuffelhormoon, oxytocine, niks met eiwitten of sporten te maken…  

Knuffel eens meer en je neemt direct het effect van oxytocine waar, het hormoon dat ons met elkaar verbindt. Ook positief te beïnvloeden door voeding, vooral voedsel vol met fyto-oestrogenen zoals appels, gember, pruimen, tomaten, kikkererwten, knoflook, oregano, eieren, bananen, peper en vergeet niet de extra pure chocolade (Jammie! ) 

 

3 OPDRACHTEN VOOR GELUK 

1. Eet eiwitten 

Eiwitten zijn letterlijk DE belangrijkste factor voor het fysiek aanmaken van “gelukshormonen”. Dat heb je net gelezen.

 

2. Train!

Ervaar vandaag wat het hormoon dopamine met je doet na een volbrachte training! Trainen is dus niet bewegen. Trainen betekend doorgaan wanneer het gaat verzuren of wanneer het oncomfortabel word. Zorg ervoor dat je net even verder gaat dan dat je “normaal” zou doen! Doe de gratis training die beneden staat!

3. Werk!

Wat is het leukste wat je ooit qua werk, hobby voor jezelf hebt gedaan. Een moment waar je geen besef had van een tijd of plaats. Je ging helemaal op in het werk. Dit is een natuurlijke “dopamine rush”. 

 

Welke eiwitten kan je het beste eten?

Welke training kan je doen?